Jag ska berätta om min vän Matilda. Hon blev ständigt kallad ful och äcklig i skolan. Hon blev sexuellt utnyttjad, smygfilmad i duschen på gympan och trakasserad på högstadiet. Idag skäms jag över de gånger jag förnekade vår vänskap. Ibland låtsades jag som om jag inte kände henne, ändå fortsatte hon att vilja vara min vän. Kanske hatade hon mig innerst inne, det måste hon ha gjort ibland, men hon hade ingen annan än mig. Ingen annan.
Vänskap kan vara komplicerat. Vill du läsa en berättelse om mobbning, våld, svek och om att förlora en vän – för alltid?    
100 kronor.                                                                                       
omslagsfoto: Jonny Andersson

http://nt.se/nyheter/finspang/tilldelas-litteraturstod-om4428755.aspx
Under och efter Andra Världskriget fanns Sveriges största flyktingförläggning utanför Finspång. 
Bokens berättelse är fiktiv men bygger på intervjuer med de polsktalande kvinnor som överlevde koncentrationslägren i Auschwitz och Buchenwald och kom med de vita bussarna till Sverige och lägret i Doverstorp.
70 kronor.
Hela försäljningsbeloppet går till
Föreningen Doverstorps flyktingläger.
En femtonårig, svensk flicka åker till Ghana i Afrika tillsammans med sin pappa och hans nya, afrikanska kvinna. Kvar i Sverige finns hennes invandrarfientlige pojkvän som hon längtar förtvivlat efter. Men besöket tvingar henne motvilligt att omvärdera sitt liv, och innan hon återvänder hem har hon fått lära sig många nya sanningar …
100 kronor.
http://bokbastisarna.blogspot.se/2014/08/sanningar-i-solen-av-anna-hellerstedt.html
Det är inte alltid lätt att vara kille och 16 år. Det tycker i alla fall inte Adam. Han ljuger för sina kompisar när han säger att han är ihop med Eve. Han ljuger för sin lärare för att få högre betyg. Han tvingas ljuga för sin mamma också, trots att han älskar henne.
Först känns det som en befrielse när han rymmer till Nicaragua för att söka upp sin biologiska pappa som han aldrig träffat, men ingenting blir som han har tänkt, när han hamnar i ett kriminellt ungdomsgäng ...
100 kronor.
http://www.nt.se/nyheter/finspang/resan-malet-med-annas-nya-bok-10751424.aspx
En kopp kaffe i Sarajevo.
foto: Alena Rizvanovic
Boka föreläsning med Anna Hellerstedt:
Om böckerna
Om resor Om arbete för
mänskliga rättigheter