I KRIGENS SPÅR I BOSNIEN
Resan startar i Sarajevo där öst möter väst. Vi besöker platsen för "skotten i Sarajevo" som utlöste Första Världskriget och den eviga elden som brinner för Andra Världskrigets offer. Den som vill får krypa en bit genom tunnel Spasa som var enda vägen ut och in ur staden under den tvååriga belägringen under det senaste Balkankriget. Vi sover två nätter i Sarajevo.
Bussen tar oss sedan till både Mostar och Srebrenica innan vi når Sanski Most där vi sover i tre nätter. I Sanski Most träffar vi människor som upplevt kriget 1992-1995 och får höra deras berättleser.

HISTORIK I KORTHET
Under Antiken var Bosnien-Hercegovina en del av kungariket Illyrien.
Från 1300-tal till 1800-tal var största delen av det Forna Jugoslavien en del av det Osmanska riket (=det turkiska imperiet) och bestod av flera olika kungadömen.
När Osmanska rikets makt minskade under 1800-talet ville det serbiska kungadömet utvidga sitt territorium med Bosnien-Hercegovina och Makedonien.
1878 övertogs Bosnien-Hercegovina av Österrike.
1903 utbröt krig mellan Makedonien och Turkiet om makten i området.
Efter ett stort slag 1913, delades Makedonien mellan Serbien, Grekland och Bulgarien.
När prins Franz Ferdinand av Österrike och hans fru Sophie 1914 mördades i Sarajevo förklarade Österrike krig mot Serbien (vilket blev upptakten till första världskriget). 
Efter andra världskriget 1945 indelades Jugoslavien i sex republiker: Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien och Slovenien.
Josip Broz Tito var Jugoslaviens ledare 1945-1980.
1990 hölls de första fria valen i Kroatien, Slovenien, Bosnien-Hercegovina och Makedonien.
1991 förklarade sig Kroatien, Slovenien och Makedonien som självständiga stater. Serbiska och montenegriska trupper förklarade krig mot Kroatien.
1992 förklarade sig Bosnien-Hercegovina självständigt. Landet var blandat av muslimer, kristna serber och kristna kroater. Det blodiga kriget bröt ut samma år.
Fredsavtalet skrevs under 1995.
På väg upp ur Tunel Spasa, som var enda sättet att ta sig ut eller in i Sarajevo under den tvååriga belägringen av staden.

1993 pågick kriget runt om Srebrenica. Stadens befolkning och de muslimer som flytt dit var helt omringade av serbiska styrkor. FN bestämde att staden skulle göras till ett skyddat område, fritt från väpnade attacker. FN skickade dit en fredsbevarande styrka bestående av 300 soldater. Staden drabbades ändå i juli 1995 av det värsta folkmordet i Europa sedan Förintelsen. Mellan 7 000 och 8 000 män och unga pojkar mördades. Bilden nedan tog jag vid mitt första besök i Srebrenica 2010. Fortfarande hittas mindre massgravar i skogen och offren grävs upp och begravs en och en under den årliga begravningsceremonin och minnesstunden i juli månad. På hemsidans förstasida syns bilden jag tog vid besöket 2016.  

Mostar är en vacker stad som delas av floden Neretva. På ena sidan av floden bor kristna kroater och på den andra sidan bor muslimska bosniaker.
Över floden går bron Stari Most. Den byggdes på 1500-talet, förstördes under kriget 1993 av kroatiska styrkor, men byggdes upp igen 2004.
Suada Talic, till vänster på bilden, är vår guide och tolk under hela resan.

Sanski Most drabbades hårt av det senaste kriget. Här träffar vi människor som delar med sig av sina upplevelser. Vi har också möjlighet att delta i dagens vardagsliv och besöka skolor och/eller sjukhus (efter deltagarnas önskemål). Fantastiska naturupplevelser i grottor och vid vattenfall finns precis utanför staden. På bilden hälsar jag på en häst som drar hem ved till sin husse.