Krönika: Om skatter och skatter

https://folkbladet.se/nyheter/norrkoping/om-skatter-och-skatter-om6317728.aspx

Månadens krönika i Folkbladet blev så här:

Om skatter och skatter.

En pytteliten gosse är född. En skatt som kom till världen alldeles för tidigt med hjälp av ett akut kejsarsnitt. Hade han inte fått komma ut just då hade han inte överlevt. Jag är mormor till den här lilla pojken och det har varit oroliga veckor samtidigt som jag är så oerhört tacksam över att bo i Sverige med en sjukvård i världsklass.

Jag mailar med min väninna i Liberia och berättar om mitt lilla mirakel till barnbarn, medveten om att hennes land drabbats hårt av krig, epidemier, fattigdom och hunger. Så orättvist det är. Barnadödligheten i Liberia är 75 per 1000 födda barn. I Sverige är den 3. Det gäller för den ofödde att dra en av vinstlotterna i livets lotteri.    

För sju år sedan förlorade jag nästan min man. Jag tänker ofta på människorna som räddade hans liv: barnmorskan som råkade finnas på plats och som gjorde första hjälpen, badanläggningspersonalen med hjärtstarter och ambulanspersonalen som redan fanns på plats. Efter deras heroiska insats hade han ändå inte levt så länge till om han inte fått göra sin stora hjärtoperation. En hjärtoperation kräver skickliga specialistläkare och kostar en hel del. Min man hade betalat skatt i hela sitt vuxna liv och på ett kick hade han kanske gjort slut på vad han bidragit med. Tacksam återvände han till livet och till sitt jobb för att fortsätta bidra till vår välfärd. Kanske behöver han dessa nya skattepengar själv en gång i framtiden. Kanske behöver jag dem. Eller Du.  

Trots att sjukvården i Sverige är en av de bästa i världen är jag såklart medveten om att det ändå finns en hel del som går att förbättra.
Jag tänker på köer, väntetider, brist på vårdplatser, överfulla sjukhus, brist på personal, personal som tvingas arbeta dubbla pass och så vidare.  

Nu blir det ny månad. Det betyder ny lön. Och att betala skatt. Går det att göra något för att fler ska tycka att det är roligt att betala skatt? Eller viktigt. I Litauen, där jag varit en del, har de ett system där du själv bestämmer vad 2 % av skatten du betalar ska gå direkt till. Många väljer till exempel att skänka sin procentdel till SOS Barnbyar, som är den organisation som jag brukar besöka när jag är där, och som i sin tur gör skillnad och underverk för många människor som drog en nitlott i livets lotteri. Jag tänker faktiskt att det skulle vara möjligt att införa den där 2%-skatteregeln i Finspång. Allt är möjligt i Finspång. Har du tänkt på det?

Du som läst det här kanske just har stigit upp och sitter där med en kopp nybryggt kaffe. Själv ska jag krypa ner i sängvärmen mellan det pyttelilla barnbarnets snart tvååriga storasyster, mormors skatt, och hunden. Därborta på en kant i andra änden av sängen snarkar maken rogivande. God natt. I morgon är en ny dag. För dig kanske den nya dagen precis startat. Glöm inte att göra något bra av den.  

Anna Hellerstedt